Lyckeby Trädgårdsförening har haft trädgårdsvandring i Spandelstorp. Den här gången besökte vi tre trädgårdar på Pehr Thomassons väg. Bim Magnewall hälsade oss välkomna till området som byggdes för ca 35 år sedan. Området har tre hustyper – 1,5 planshus, vinkelvilla och suterränghus. Vägarna som går igenom området är bilfria och det finns en stor parkering med garage i anslutning till området.
Trädgårdarna som vi besökte tillhörde Eva och Assar, Leif och Ulla, Bim och Inger.
Japansk inspiration
hos Inger och Bim
Den första trädgården har influenser från den japanska trädgården. Bim berättar om sin trädgård genom åren och bland annat om framsidan som det var väldigt svårt att få någon gräsmatta att växa på eftersom underlaget består av berg. Så varför ska man arbeta mot naturen? Det är bättre att anpassa trädgården efter förutsättningarna. Den här välkomnande entrén består mest av stora rabatter, grus och sten och en härlig altan.
Vita blommor och medelhavsväxter i kruka kan man också hitta på framsidan.
På baksidan öppnar sig en helt annan stil. Här kan man hitta flygfisk och höns i rabarberlandet.
Hela trädgården är full av fantasifulla planteringar. Här har Inger planterat pelargoner i en gammal varmvattentank från en vedspis.
Trädgården är inte så stor, men den är full av skrymslen och vrår som gör att den upplevs större. Det finns hela tiden något nytt attt titta på runt hörnet.
Givetvis finns här också en damm med guldfiskar i.
Här sitter Rolf i hammocken.
Den stenlagda gången slingrar sig fram mot växthuset. Där kan man sitta och ta igen sig på den blåmålade stolen och lyssna till fåglarnas sång och dammens porlande vatten.
Gräsmatta och damm
hos Ulla och Leif
Vackra krukor pryder denna välkomnande entré. Rabatten följer staketet längs med gatan. Här finns mängder av blommor och lökar. I förgrunden skymtar sockblomma.
Tovsippa är en växt som återkommer på flera platser i den här trädgården.
Baksidan
Dammen är ganska stor och har t.o.m. en egen bro. Här finns guldfiskar som simmar omkring i vattnet, och en stor plantering med växter runt dammen som ligger i den bortre änden av den insynsskyddade baksidan .
En borrad sten sprutar vatten i dammen. Den tillför på så sätt även syre till fiskarna som lever där.
Dammen från en annan vinkel.
Nytt för säsongen hos Leif och Ulla är den här snygga bäcken i granit. Alla som har eller har haft en gjuten bäck eller en bäck av dammduk vet att det brukar vara en hel del underhåll och reparationer på vårkanten. Dammduken brukar sätta sig lite och börjar läcka ut vatten. De gjutna kan spricka när det fryser på vintern. Men med en sådan här fin bäck hoppas jag att alla sådana bekymmer är ur världen.
Läcker tvåfärgad dubbel akleja.
Något som alla besökare lade märke till i trädgården var den fantastiska gräsmattan. Inte ett ogräs, tät och tjock och av en helt annan kvalité än vad de flesta har hemma. Leif berättade att han sådde gräset för över 30 år sedan så han kommer inte ihåg vilken sort det är, men det är inte den vanliga villablandningen i alla fall. Leif har i alla år gödslat med något som heter Gramino. Det verkar ju vara en helt rätt satsning.
För att hålla gräset i toppskick klipps det var tredje dag med en elgräsklippare.
Här kan man sitta och njuta av dammen och blommorna i denna välskötta trädgård.
Odlarglädje
hos Eva och Assar
I den här trädgården odlas det för fullt. Det är en riktig nyttoträdgård där man odlar rödbetor, dill, lök, potatis, tomater och givetvis goda bär såsom jordgubbar, vinbär, krusbär. mm.
Ordning och reda. Än så länge är det inte så mycket som visar sig ovan jord. Potatisen har börjat att komma upp.
Persiljan är som en grön matta och i bakgrunden växer det gräslök.
Här lyfter vi på locket för att tjuvtitta lite vad som döljer sig i odlingslådan. Det var bland annat försådd av blommor, som senare ska planteras ut i trädgården.
En hel låda med Dahlieknölar som väntar på att få planteras ut. Det gäller att man har en bra plats att vinterförvara sina knölar. Inte för kallt och inte för varmt. Sedan ska de väckas till liv så att de blommar innan hösten blir för kall för att sedan grävas upp igen innan vintern.
Komposten är hjärtat i varje trädgård. En kompost fulländar kretsloppet och förvandlar växter och ogräs till härlig jord.
Kaffe med dopp
Efter avslutad trädgårdsvandring bjöds det på kaffe med fantastiska kakor hemma hos Magnewalls. Det är alltid trevligt att avsluta med en kaffepaus. Tack för det!
Kommentera